VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Aanzegtermijn verplicht op straffe van boete

Geplaatst op: 11-03-2014, 12:28:37

Volgens de Wet werk en zekerheid moet u een werknemer één maand voor het einde van zijn tijdelijke contract hiervan schriftelijk op de hoogte stellen van het feit dat zijn contract afloopt. Ook als u de arbeidsovereenkomst verlengt, moet u dit binnen de bovengenoemde termijn meedelen. Als u dit te laat of helemaal niet doet, bent u de werknemer een vergoeding verschuldigd.

In het bericht ‘Wet werk en zekerheid door de Tweede Kamer’ kon u al lezen dat de Tweede Kamer akkoord is gegaan met het wetsvoorstel Werk en zekerheid. De wet hervormt het ontslagrecht. Ook de regels rond flexwerkers veranderen hierdoor. Eén van de maatregelen is de invoering van een zogenoemde aanzegtermijn voor tijdelijke contracten.

Aanzeggen voor contracten langer dan zes maanden

De aanzegtermijn betekent dat u verplicht wordt om een maand voor afloop van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd uw werknemer schriftelijk op de hoogte te stellen of u het contract wel of niet verlengt. Als u het contract wilt verlengen, moet u in die brief ook de voorwaarden van de verlenging melden. Vergeet u deze voorwaarden, dan gelden automatisch de voorwaarden van het vorige tijdelijke contract.

Deze verplichte aanzegtermijn geldt alleen voor tijdelijke contracten van zes maanden of langer. U hoeft de werknemer niet schriftelijk in te lichten over het einde van zijn contract als de einddatum afhangt van bijvoorbeeld het eind van een project. U kunt dan immers lastig de einddatum van tevoren vaststellen.

Maandsalaris als vergoeding

Als u te laat bent met het aanzeggen van de verlenging of beëindiging, heeft uw werknemer recht op een vergoeding van één maandsalaris naar rato. Bent u bijvoorbeeld twee weken te laat met aanzeggen, dan moet u de werknemer twee weken loon uitbetalen. De werknemer moet hier dan wel zelf binnen twee maanden na het einde van het contract een beroep op doen.

Maatregelen worden geleidelijk ingevoerd

Het wetsvoorstel Werk en zekerheid ligt nog voor goedkeuring bij de Eerste Kamer. Als deze hiermee instemt, gaan de maatregelen omtrent flexkrachten, zoals de invoering van de aanzegtermijn en het verdwijnen van de proeftijd en het concurrentiebeding in tijdelijke contracten, al per 1 juli 2014 in. De hervorming van het ontslagrecht en de inkorting van de ketenbepaling treden pas per 1 juli 2015 in werking.

Bron: www.rendement.nl (BVRendement) van 11 maart 2014.

Vorige pagina